Londons butiker faller

En efter en trattar de butiker jag och Daniel gärna besöker när vi är i London omkull och försvinner. Först ut var fotokedjan Jacobs som gick i konkurs i höstas och där vi kikat och handlat så sent som förra gången vi var där. Att vi inte var i London förra året kan därmed vara en anledning till konkursen – eller inte.

Nästa ställe låg mitt emot på samma gata, New Oxford Street, och hette Jessops. De gick i konkurs härom veckan och där har jag köpt fotofilter, rengöringsartiklar och Daniels monopod och mitt lilla stativ (båda Manfrotto). Vi var ju som sagt var inte där förra året och har väl därmed bidragit till förfallet kan jag tro.

Nästa offer för det som allmänt kallas High Street-döden är HMV. Ja ni vet, med hunden och trattgramofonen: His Masters Voice. Hur många av mina CD-skivor och DVD-filmer är inte köpta där inne (och VHS-filmer före det)? Jag går alltid dit och kollar efter nya utgåvor i de serier jag samlat på från Johann Strauss d.y. samlade utgåva till pappa Strauss dito (är bara några få skivor kvar i den serien nu). Ja visst, kan shoppa på CD-On också och det är väl kanske Internethandeln som dödar butikerna. Men HMV har, eller hade, en stor webbshop också, så jag vet inte.

Det enda jag vet är att jag var dum i huvudet nog att gå därifrån 40 minuter innan Sir David Attenborough skulle signera sin nya DVD-Box med naturprogram. Min idol. Ja, jag vet, jag måste varit från vettet som gick på puben i stället. Kanske fattade jag inte riktigt att jag faktiskt missade något, på samma sätt som jag inte riktigt fattar hur i afsdafsd en så stor kedja kan gå omkull bara nåt år efter en redovisad rekordvinst. Elaka tungor säger att de som drev Jessops slutade och började på HMV… sedan gick Jessops omkull och nu HMV. Taskig ledning. Ja, det kan jag ju i och för sig tro på.

Jag tror de får ringa en elektriker som får komma och byta ut den dåliga ledningen till en som fungerar och som inte kortsluter hela verksamheten.

Nå Grays of Westminster är inte High Street Vendor. De ligger långt från High Street på en bakgata i Pimlico dit man får traska en bra stund från Victoria Station. De går inte i konkurs och det finns anledningar. Nej, inte för att jag handlar där som en galning, men för att deras butik bara är 1% (om ens det) i yta jämförst med exempelvis HMV. Min lägenhet är större. Det är som att göra affärer i köket och ha kamerautställningen i badrummet. Men den service de erbjuder gör att man inte går någon annanstans ens om man bor i Sverige, långt som sjutton från nr 40 Churton Street, London SW1V 2LP… och med kunder som hertiginnan av York, Mike Maloney OBE – och mig – så ligger man tryggt kvar på den adressen.

Nå, vad är det som konkar här näst då som vi gärna handlar på… ? Foyle’s… Waterstones… Fortum & Mason? Knappast, men man ska aldrig säga aldrig.

Internet Explorer = Idioti

Jag uppdaterade min andra blogg, resebloggen på Londoninfo.Se och passade på att byta tema på den. Min vana trogen kollade jag hur det såg ut i Internet Explorer och det visade sig att det såg inte ut alls. Den var tom. Så tydligt är att nåt var fel. Eftersom jag använder samma tema för båda bloggarna kollade jag även denna och det gick inte att se den heller. Så jag fick kolla vad som var fel och kom fram till följande:

Det visar sig att IE inte kan tolka instruktionen att använda teckensnittet Helvetica och om man tar bort detta i styles.css så går det hur bra som helst. Är det inte roligt så säg?

Snacka om dum webbläsare.

Födelsedagsmiddag

Min lilla Mor har fyllt år och jag hade bjudit in diverse människor i min närhet till en födelsedagsmiddag. Dessvärre kunde inte Jimmy och Emeli komma med Loke för det var förkylning på gång igen. Tråkigt, men så är det.

Så det blev en intim middag med Daniel, Lennart, mor och undertecknat i stället, vilket gick bra det också. Vi åt och drack ganska gott under ett par timmar tillsammans. Det började med en liten välkomstdrink bestående av vodka, grenadin och färskpressad juice av apelsin och citron (Lennart fick avstå vodkan), medan gästerna fick mingla lite i vardagsrummet medan jag lade sista handen vid maten.

Därefter var det dags för en liten förrät i form av en toast med kräftstjärtar och kräftröra och denna sköljdes ned med ett glas Gustave Lorentz Gewurtztraminer (Lennart drack öl, 2,8). Alla tyckte att det var riktigt gott och det är inte speciellt svårt att lyckas med en toast då det enda som egentligen behövs göras (i min mening) är att kantskära brödet och steka det lite på båda sidor i smör så att det blir krispigt. Sedan kan man lägga på vad man har hemma eller har lust till.

Huvudrätten som följde var den så kända (i mina kretsar) Kreolskans Söndagsgryta och till denna serverades en sallad och en flaska vin vid namn Allegro (rött). Jag minns inte vem som gav mig flaskan, men tack säger jag för den var verkligen god. Vi åt av grytan i stora lass och jag är rätt säker på att alla blev mätta och att den definitivt räckt till två personer till och en liten knodd.

Vi drog oss tillbaka till salongen för kaffet och detta fick gästerna själva välja vad och hur de ville ha. Mor tog en Irish Coffee, Lennart en ”vanlig” med socker, Daniel ville ha en chokladkaffe (rom, varm choklad och espresso med grädde på toppen) och jag tog mig en Cappuccino. Till detta serverade jag en bit chokladkaka med glasyr och kokos (och grädde för den som ville ha) och ett glas av Daniels hemgjorda Limoncello.

Mor och Lennart tackade för sig runt halv sex och kvar blev Daniel som hjälpte mig att avsluta Gewurtztraminern och Limoncellon. Vi tömde även hans hemgjorda hjortronlikör så att det skulle ta slut och ge plats för annat i baren. Sedan pratade vi skit i ett antal timmar och det blev lite mer kaffe och avslutningsvis även en varsin Gin med nåt i (tror det var grape fusion eller nåt liknande). Sedan rullade han hem vid kvart över elva och jag tog hand om disken och det övriga. Med det gjort behöver jag inte göra de i morgon och kan sova med gott samvete.

Så blev det med detta och nu är det nog dags att vila en stund tror jag.

Vinterdag

Igår var det en riktigt fin vinterdag med snö och solsken. Jag tog Daniel med mig till mor och Lennart på elvafika och vi tog med oss kamerorna också. Lennart hade specifikt begärt att jag skulle ta med min D600 så att han fick titta lite extra. Så det gjorde jag såklart. Daniel hade också med sig kamera så att han kunde ta lite bilder på småfåglarna utanför. Det finns en fröautomat där för dem att plocka ur. Sist hade vi besök av flera stora skator som käkade cashewnötter, men idag lyste de med sin frånvaro. Även nötterna.

Kaffet smakade som vanligt gott och det är alltid roligt att träffa lilla mor och Lennart. Jag tycker det är en bra ordning som vi infört att vi skall ses varje fredag om inget annat lägger hinder i vägen.

Att försöka fånga fåglarna på bild var inte så enkelt tyckte jag. Kameran bara vägrade sätta fokus där jag behövde det som bäst. Måste lära mig mer om den så att jag kan utnyttja alla finesser som den har. Men jag är inte ensam om att behöva det. Daniel hade laddat ner en pdf i sin telefon med hela handboken till sin kamera och jag har nu gjort detsamma till min. Låt oss hoppas att vi lär oss. En sak hittade vi igår kväll i alla fall, så kanske funkar det bättre nästa gång vi skall fota fåglar.

På hemvägen stannade vi till i Nor vid kyrkan och tog några vackra vinterbilder där och längs älven. Vi stannade även i backen vid Lillerud för att få några vinterbilder över de vita fälten. Sedan blev det IKEA, såklart… och Bergvik. Dock fick jag inte det jag ville ha, för lock till spisplattor finns tydligen inte längre. Alla har ju HÄLL heter det, men inte tusan har jag det. Nåja, jag får väl inse att jag inte kan få allt som jag tycker borde finnas i butikerna. Inte heller fick jag tag i  några ljusmanschetter, detta som alltid fanns att få bland stearinljus och servietter förr i världen.

Innan vi tog oss hem var vi också tvungna att stanna till på Traktorgatan 5 för att hämta mitt paket från Grays med den nya macrolinsen i. Så nu kan jag fota nära igen, eller ja det kunde jag tidigare också, men nu har jag en lins som tål att kombineras med mellanringar och bälg. Skall bli intressant att testa vid tillfälle. Bälg har jag, men saknar en adapter att sätta linsen i.

Daniel hängde med hem på mat också och vi satt sedan i soffan och jäste och läste våra handböcker och testade kamerainställningar. Nu tror jag att vi löst problemet med fokus på fågeleländena så jag skall testa när det passar härnäst. Vi avslutade kvällen med en tur till Elgiganten för att skaffa en filter till nya linsen så att man inte repar den det första man gör. Vi passade även på att testa några GPS:er i fall jag skall köpa en sådan inför resan till Wien som vi planerar göra. Vi har ett bra test. Hittar den till Bösendorferstrasse 12 i Wien (vi testade med nr 5) så duger den. Där ligger Gesellschaft der Musikfreunde och dit ska vi och spana hade vi tänkt. Garmin, modell större funkade. Vi får se vad som händer.

Nu skall jag diska, städa och göra fin inför dagens middagsbjudning klockan tre. Vi för höras igen.

Synd om Daniel :)

Ja, det är det, fast som han säger själv, ska det vara nåt så ska det hända mig. Hans lilla blogg lyckades med konststycket att bli avstängd på grund av virusvarningar och One.Com tyckte det var bäst att strypa all tillgång till den. Detta bar efter några få dagars aktivitet. Typiskt, inte sant?

Men nu är den rensad och godkänd och vi kan besöka den igen utan problem. Det är ju dock underligt att han lyckades råka ut för detta, för det är inte direkt så att någon av oss har några underligheter för oss eller använder oss av konstiga bloggverktyg. Det är ju WordPress, precis som många, många andra och våra webbhotell är ju hos en av de allra största aktörerna…

Så var det i alla fall. Så om någon försökt komma dit via länken hos mig och blivit nekade, så har ni en förklaring till detta nu.

Bifogar en bild på slökatterna, där de ligger och sover sida vid sida. Ganska ovanligt faktiskt att de gör det, ligger bredvid varandra, men ibland händer det 🙂