Londons butiker faller

En efter en trattar de butiker jag och Daniel gärna besöker när vi är i London omkull och försvinner. Först ut var fotokedjan Jacobs som gick i konkurs i höstas och där vi kikat och handlat så sent som förra gången vi var där. Att vi inte var i London förra året kan därmed vara en anledning till konkursen – eller inte.

Nästa ställe låg mitt emot på samma gata, New Oxford Street, och hette Jessops. De gick i konkurs härom veckan och där har jag köpt fotofilter, rengöringsartiklar och Daniels monopod och mitt lilla stativ (båda Manfrotto). Vi var ju som sagt var inte där förra året och har väl därmed bidragit till förfallet kan jag tro.

Nästa offer för det som allmänt kallas High Street-döden är HMV. Ja ni vet, med hunden och trattgramofonen: His Masters Voice. Hur många av mina CD-skivor och DVD-filmer är inte köpta där inne (och VHS-filmer före det)? Jag går alltid dit och kollar efter nya utgåvor i de serier jag samlat på från Johann Strauss d.y. samlade utgåva till pappa Strauss dito (är bara några få skivor kvar i den serien nu). Ja visst, kan shoppa på CD-On också och det är väl kanske Internethandeln som dödar butikerna. Men HMV har, eller hade, en stor webbshop också, så jag vet inte.

Det enda jag vet är att jag var dum i huvudet nog att gå därifrån 40 minuter innan Sir David Attenborough skulle signera sin nya DVD-Box med naturprogram. Min idol. Ja, jag vet, jag måste varit från vettet som gick på puben i stället. Kanske fattade jag inte riktigt att jag faktiskt missade något, på samma sätt som jag inte riktigt fattar hur i afsdafsd en så stor kedja kan gå omkull bara nåt år efter en redovisad rekordvinst. Elaka tungor säger att de som drev Jessops slutade och började på HMV… sedan gick Jessops omkull och nu HMV. Taskig ledning. Ja, det kan jag ju i och för sig tro på.

Jag tror de får ringa en elektriker som får komma och byta ut den dåliga ledningen till en som fungerar och som inte kortsluter hela verksamheten.

Nå Grays of Westminster är inte High Street Vendor. De ligger långt från High Street på en bakgata i Pimlico dit man får traska en bra stund från Victoria Station. De går inte i konkurs och det finns anledningar. Nej, inte för att jag handlar där som en galning, men för att deras butik bara är 1% (om ens det) i yta jämförst med exempelvis HMV. Min lägenhet är större. Det är som att göra affärer i köket och ha kamerautställningen i badrummet. Men den service de erbjuder gör att man inte går någon annanstans ens om man bor i Sverige, långt som sjutton från nr 40 Churton Street, London SW1V 2LP… och med kunder som hertiginnan av York, Mike Maloney OBE – och mig – så ligger man tryggt kvar på den adressen.

Nå, vad är det som konkar här näst då som vi gärna handlar på… ? Foyle’s… Waterstones… Fortum & Mason? Knappast, men man ska aldrig säga aldrig.