Foto, en hobby

– Jag vill ha en ny kamera.
– Jaså vad då för kamera?
– En D3s!
– Och det har du råd med?
– Nej, så det blir aldrig.
– Lika bra säkert, för den är stor och tung och inte alls lika smidig som den du har. Varför vill du ha en så stor kamera förresten?
– Jag vill ha en som har en full småbildssensor, den som alla kallar fullformat.
– Finns andra modeller än D3 och D4…
– Jo.

—-

– Jag vill ha en ny kamera?
– En D4?
– Nej en D800. Den verkar ju okej och har fullformatet och det där. Verkar inte vara så stor heller.
– Den är ju billigare också, men vad sägs om D600?
– D600? Vadå D600?
– Det är den nyaste kameran från Nikon och den är också fullformat, även om den räknas som konsumentkamera och inte proffskamera. Det är deras värsting för oss amatörer.
– Den ser fin ut, men den kostar ju lite ändå.
– Jo, men inte ens i närheten av den du helst ville ha, D3s.
– Sant. Ska jag verkligen kosta på mig en sådan tro. Som en investering i en hobby som jag gillar. Kan ju inte byta kamera varje vecka.
– Nej, men du har haft din i flera år och du vill ju ha en ny, så varför inte. Du kanske kan delbetala…
– Sjutton också. Nu vill jag ha en sån bara för det! Jag får kolla vad jag har råd med i så fall. Har ju precis betalat klart laptopen, så kostar det inte mer per månad slår jag till.

Det gjorde det inte. Så jag skrev en rad till mina vänner på nr 40 Churton Street i London och efter en lång historia som jag inte berättar här (se Daniels blogg för en del av den), så har jag sedan i dag denna nya kamera i min ägo. Den är fantastiskt fin och även om den är aningen större än D80:n och väger lite mer tack vare det formidabla 28-300mm Nikkor-objektivet, så känns det som en kamera som jag kan använda och ha med ut när jag ska någonstans utan att den känns som en tegelsten kring halsen. Jag lär nog aldrig byta kamera mer, i alla fall inte de närmaste 10 åren för nu har jag investerat i något som jag räknar med skall vara under min livstid. Snart är man gammal och då orkar man säkert inte ut och fotografera så mycket i alla fall. Bäst att passa på nu, innan det är försent.