Sportlov ’14

När jag var lite så fanns det snö så här års. Tidigare också, såklart. Vit Jul var standard, men någonstans har klimatet skiftat tror jag, så nu är det inte så längre. Jag har ingen aning om hur det är i fjällen, men för de som åker dit med barnen under lovet så får jag väl hoppas att skidbackarna funkar. Här är det inte ens minusgrader, men för en gångs skull så skiner solen. Får väl se hur länge.

Jag har ledigt större delen av veckan, utom idag och i morgon, så det är bra. Till helgen är det Oscar och då blir det partaj som vanligt. Får  se vilka förutom Daniel och Fredrik som dyker upp. Z sa att hon skulle komma i alla fall och ingen av de andra tre har sagt nej. Än. Antar vi måste stå ut med Fredrik och Filip i rutan, men vi börjar bli vana med idioterna, tyvärr. Står dock inte ett ord om detta på Kanal 9:s hemsida. Vi får som sagt se.

Normalt sett börjar sportlovet med Oscar, men i år hade vi OS och avslutningen skulle då naturligtvis inte krocka med detta. De som bestämmer är ofta noga med att inte ha två evenemang som stjäl tid från varandra och så blev det med detta.

Katterna har sitt eget sportlov och springer runt och jagar varandra. Läste att katter sover 20 timmar om dagen och det kan förklara varför det alltid är vakna när jag ska sova. I alla fall Nemi. Lilly är inte så farlig när det gäller det och visst, båda kan sova samtidigt med mig också, men katter är nattdjur också.

Ack ja. Vi får se vad som händer längre fram i veckan, än är det bara tisdag. Igår gjorde jag ingenting i princip. Var till Åråsvägen en sväng och hämtade en flaska som jag beställt och som jag fått SMS om. Annars satt jag i soffan och slappade medan TV-datorn installerade om sig. Tog inte så lång stund och det blev bra. Nu har jag SSD-disk i den också så den startar snabbt. Inte mycket kvar alls av min gamla dator som jag skulle spara på. Men så går det. Jag är i alla fall nöjd och det är väl huvudsaken.

Tjo!

Kattskrälle!

Vi väljer och vrakar, gör val och fattar beslut. En del bra, andra inte lika bra, men när de väl ät gjorda får man stå för dem. OM är ett bra ord. Om inte om hade varit skulle kärringen skjutit björnen med sopkvasten, sade alltid Tanten. Så om det inte varit Alla Hjärtans Dag, då hade Coop inte ”tvingat” mig att välja mellan rosor och tulpaner att ha på bordet i helgen när jag är ledig. Så bara för att, så köpte jag både ock och satte mina två tulpanbuketter i ena vasen och letade fram den finaste av dem alla att sätta rosorna i. Allt var frid och fröjd och tulpanerna på köksbordet var vackra att se på när jag åt middag och rosorna på bordet i vardagsrummet gjorde sig väldigt bra i den fina vasen. Tills Nemi kom.

Ah, rosor… dem kan man tugga på, i alla fall på bladen, tänkte katteländet och välte vasen – som gick i småbitar. Ny vas kan man köpa och vattnet kan man torka upp, men en vas som man haft sedan man fick den i 20 eller 25-årspresent av någon som inte finns längre är svårare att ersätta. Nemi har inte varit i närheten av rosorna sedan dess. Kanske minnet av det smisk hon fick sitter kvar ett par dagar. Nu står de i den stora, tunga vasen som kräver tre katter att välta. Den skulle jag tagit från början… om inte OM hade varit. Den fina vasen från Tanten är borta och endast ordstävet hon använde finns kvar. Hade jag haft en sopkvast hade jag skjutit katten… Nå, hon är bara katt och så är det med den saken. Man får räkna med att olyckor händer och materiella skador kan man alltid ersätta, så småningom. Däremot kan jag förstå Jimmy som skrek efter henne en gång innan han flyttade att ”Henne kan du allt få behålla!!” Inte minns jag vad hon hade gjort då, men det sitter i tydligen.

Så lördagen ägnade hon åt att fjäska och vara gullig och visa att hon minsann är den snällaste katten som finns och inte alls hade tänkt att förstöra något för husse. ”Katter är opportunister,” sade en kamrat till mig en gång för länge sedan, innan Nemi var född. Ja, Johan från Värmskog, du hade nog rätt i det du. Men de är söta (när de sover).

Lördagsgodis

Dagen börjar med att Nemi sitter vid skåpdörren och gör sitt bästa att få ur sig några ynkliga läten som i princip betyder ”Godis nu!”. För katterna är det lördag hela veckan. De måste få lite karameller att tugga på, annars är dagen inte lika rolig. Från början var det mest Lilly som tiggde, men sakta och säkert började Nemi ta över den rollen. Konstigt hur det kan vara, men så är det. Hon äter ju inte av det andra som jag bjuder Lilly, nämligen ost, skinka, köttfärs… fast hon kanske kan ta en räka om man trugar länge. Så hur hon blivit så stor är det ingen som vet, eftersom hon bara äter vanlig mat och en och annan karamell, medan Lilly äter allt möjligt och är tunn som en vålnad.

Nå, katterna måste få godis också så att de vet att jag bryr mig om dem. Själv har jag inte köpt några karameller. Jag undviker sötsaker om det går och kör annat gott i stället. En ölkorv eller två kanske och lite nötter eller popcorn. Köpte en låda från jobbet i torsdags, men har inte hällt upp den ännu. Får bli senare i kväll om jag vill ha ett glas öl kanske. Fram till dess skall jag ta det lugnt och njuta lite av att vara ledig. Det behövs fixas en och annan sak här hemma, men det kan jag göra någon av dagarna då jag ändå skall gå till jobbet på em. Heller vara helt ledig när man väl är det, än behöva plocka med sådant man känner att man måste. Jag har en plan, så det bli säkert bra med allt när februari väl är över (det går väl fort antar jag eftersom januari försvann i 120).

Jag har nu fått ordning på nya datorerna. Ja, den helt nya saknar fortfarande en mängd program, men de kan man peta i allt eftersom man har behov av dem. Mediadatorn däremot är klar och installerad med det enda som den behöver. I alla fall vad jag vet. Lite spel, musikspelare, MS Office och drivrutiner till skrivaren. E-postprogram, nu när jag äntligen lärt mig fördelarna med IMAP och så får jag väl installera Spotify igen så att Daniel kan spela upp en lista eller två när vi har våra månatliga middagar. Z brukar alltid be om lite musik till efterrätten 😉

Konstaterade att min gamla dator, den som nu är upphottad mediadator, startade på (i bästa fall) 20 minuter. Nu tar det fem och det beror väl på att jag har samma hårddisk som tidigare och inte en snabb SSD-disk som i den nyaste burken. Den å andra sidan startar på 40 sekunder, så det är helt OK. Nästa projekt är att rensa laptopen så att den också innehåller bara det jag behöver och därmed också startar upp lite snabbare än den gör nu. Tid är om inte pengar så ett irritationsmoment.

Snö finns det nu i mängder och jag som nästan aldrig använder bilen mer än två gånger i veckan har fått borsta av den fyra gånger hittills och skottat parkeringen lika många (ja, nu ljög jag för Daniel skottade den åt mig senaste gången). Ändå tycker jag om när det är snö för det ser trevligare ut då. Om det är vinter då skall det vara vinter också och den mörka och dystra december var ju snöfri och julstämningslös. Visst, det blev jul ändå men jag hade önskat några meter snö på julafton. Idag snöar det inte, än och jag tror inte att jag har något ärende ut heller. Skall vara hemma, som sagt och njuta lite.

Mat finns i frysen så jag lär inte svälta. Passade förresten på att äta upp resten av räkorna jag köpte till äggen på julbordet. Hade ett halvkilo i frysen där jag plockat ut 10 st eller nåt sånt. Så igår kväll blev det Crêpes á la Prins Bertil, något som jag inte käkat på flera år. Gott var det också och Lilly tiggde till sig ett par räkor. Hittade en IPA från Fullers i kylen också som jag kunde ha till. En lagom mysfredag för mig det. Idag blir det pasta till middag och antagligen inget speciellt till kvällsmat. Hade ju popcorn som sagt. Frågan är om jag ska se en film eller spela spel – går ju att göra båda även om jag inte gör det samtidigt. Vi får se.

Nu ska jag pussa lite på katterna så att de vet att de lever. Hörs en annan dag!