Den blomstertid

I mångt och mycket är blomningstiden över nu. De blommor som fortfarande är vackra på balkongen, ganska i alla fall, är pelargonerna och de kan ju vara fina året om ifall man har tur. Så när det slutar blomma där ute får man börja att se om sitt hur och ordna lite blomning inomhus i stället. En tur till blomsterhandeln är att rekommendera och jag tvingade Daniel att följa med på ett besök dit härom dagen. Han säger att han också vill ha fina blommor, men att de dör om han skaffar några. Det enda han klarar är blomman Fejka från IKEA. Nåja…

Handelsträdgården verkade ha rea så den som ville fylla trädgården med lite grand innan rimfrosten kommer kunde tydligen göra en del fynd. Kyrkogårdsförvaltningen nånstans ifrån köpte mängder mer små enbuskar, eller om det var någon form av minicypress. Det ska göras höstfint på körrgårn också såklart.

Det fanns kanske inget direkt upphetsande att skaffa och ställa på bordet eller i fönstret, men det var även rea på blomkrukan Anna, 3 för 50 kr, så jag började med tre sådana. Valde grå och bruna, även om det fanns orange också att ställa ihop med det bruna, men det var för mycket sjuttiotal över den kombinationen, så det fick vara.

Man hade fått in min favoritblomma redan, tyckte det var tidigt, men det kanske är jag som tänker fel. Cyklamen brukar finnas på sena hösten bortåt min födelsedag, men nu fanns det att köpa så jag plockade till mig ett par i olika färg. Nu hade jag bara en kruka kvar att stoppa något i så det fick bli en begonia. Fanns en väldigt fin orange modell som hade passat i den orange krukan, men som sagt… ”Då måste du köpa nya orange blommor framöver,” var Daniels kommentar, så krukan fick fortsätta vara grå.

Så nu har jag gått lite färg i köket. Något för katterna att sitta bredvid och tävla om vem/vad som är vackrast. Hade Malin levt skulle begonian levt farligt eftersom hon gärna åt dem. Lilly och Nemi äter inte blommor. Inte direkt i alla fall och till dem har jag sått gräs.

Nu är det bara att gå ett varv med dammsugaren också så kan jag ta helgen.

Kräftor och kattkalas

Sommaren går mot sitt slut och snart är allting som vanligt på jobbet igen och faktum är att jag tycker det ska bli skönt. Jag har ingenting emot hösten och till skillnad från de som gärna får höstdepressioner tycker jag nog att hösten är riktigt rolig. En av de roligare sakerna är att nu när sommaren närmar sig slutet så börjar festsäsongen i stället.

Igår exempelvis var det kräftskiva hemma hos Jimmy och Emeli. Loke fick också vara med och jag tror att han i alla fall fick i sig en kräfta med viss hjälp. Emeli hade köpt tre paket så det fanns så att det räckte. Jag hade tagit med öl och nubbe och ett par cider åt henne (hon dricker inte öl). Jag tog med mig Daniel också och vi var där strax efter fem och stannade fram till någon gång kring elva.

Jag passade på att testa hennes nya fisheye-objektiv och det var riktigt roligt. Jag har ju funderat på att skaffa ett sådant själv och nu vet jag lite mer om hur det fungerar. Det kanske inte är det mest användbara objektivet i fotoväskan, men det har onekligen sitt användningsområde. Får se om jag ber att få låna det när jag åker till London nästa gång.

Idag är det kattkalas här hemma för min lilla gosebuse Lilly fyller 10 år. Tiden går fort har jag märkt och att kattskrället blir tio tyder på att det gått ovanligt fort. Så det har varit en dag med godis, ost och ännu mer godis. Nemi har fått sin beskärda del också, även om hon inte äter ost. Hennes mamma skulle också fyllt 10 idag om hon levt vilket jag har för mig att hon inte gör och Nemi själv är ju åtta sedan några veckor tillbaka. Jag hoppas att jag får ha dem kvar ännu många år.

Ute regnar det och det är skönt att sitta inne och mysa. Ytterligare en fin sak med hösten tycker jag. Att krypa upp i soffhörnet eller i läsfåtöljen med en god bok eller att titta på en film eller två och dricka kaffe eller te eller nåt annat som passar. Hösten kanske också är den tid på året då jag har mest inspiration att hålla på med mina många projekt och därför är det inte konstigt om jag tycker det är trivsamt.

Nå, det skulle väl bli vackert väder åtminstone en sväng till innan själva hösten är här om man skall tro väderleksprognoserna i tidningarna. Fast, det vet man ju hur det är med sådant…

Stockholm

Så fick jag några extra dagar ledigt, eller rättare sagt jag behövde inte gå på onsdagsmötet och fick därmed tre dagar i följd som jag inte jobbade. Det passade utmärkt för en liten minisemester till Stockholm. Daniel hade pratat länge på att vi borde åka dit och passa på att hälsa på Kerstin och eftersom hon bor så bra till kan man ju stanna ett par dagar och hitta på något.

Så vi bestämde att vi skulle åka den här veckan. Det bar av på tisdag morgon när jag hade vaknat efter jobbnatten (var väl hemma runt tolv som vanligt) och vi hade bra bilväder. Varmt men inte soligt är inte fel när man skall åka en bit. Vi kom nästan ända till avfarten vid Stäket innan något började låta väldigt inne i bilen. Jag stannade och trodde att nåt gått sönder i motorn, men vi kunde inte hitta något. Det visade sig vara fläkten inne i bilen som inte ville vara med längre. Det gick ju att lösa genom att stänga av den och veva ner rutorna lite i stället. Så vi kunde åka vidare och var väl framme hos Kerstin vid tre-tiden.

Där fick vi kaffe och efter att vi installerat oss (jag har eget rum där) så åkte Daniel och jag ner på stan för att strosa runt lite och kanske ta en öl eller två. Detta gick alldeles utmärkt och vi fick vår öl i Gamla Stan på Källaren Movitz och mat tog vi lite senare på Pickwick där vi käkat tidigare och trivts. Det var inget undantag nu och det var fint väder och vi kunde sitta utomhus.

Dag två spenderade vi på Skansen och tittade på apor och lemurer. Vi såg varg och lo, men inga järvar eller uttrar. Inte heller älgen visade sig, men vi såg ren i stället. Visent fanns det och björnar och naturligtvis gick vi ett varv på akvariet. Vi tog den gamla spårvagnen ut, den som är antik och drivs av entusiaster. Trevlig lite färd om än lite skakig. Transporten från Skansen till Sergels Torg med en modern spårvagn var mjukare, men inte lika häftig. På Skansen regnade det lite, men det gav sig och eftermiddagen var väldigt fin och varm. Så det blev ett varv till i Gamla Stan.

Sista dagen åkte vi vidare direkt efter frukost. Vi tackade Kerstin för att hon stått ut med oss och packade våra väskor. Första stopp var Haga Norra Kyrkogård där vi skulle spana lite efter Strindberg, Nobel och gänget som finns där. Vi hittade de allra flesta tack vare mitt internet och Daniels surfplatta. Fina grejer att ha i fickan det. Vi var nog där ett par timmar och vädret var varmt med regnet var lite hotande hela tiden.

Vi for vidare till resans sista anhalt vilket var Skogskyrkogården. Här ligger Greta Garbo och min egen farmor, så jag tänkte leta upp henne eftersom jag inte varit där någon gång. Det var lite besvärligt med siffrorna så vi hittade fel ställe först, men Daniel är lite stönig och ansåg att något är inte rätt… så vi måste titta igen och då gick det bättre. Så nu har jag hälsa på min gamla farmor för första gången sedan mitten av sjuttiotalet. Jo, vi hittade Greta Garbo också.

Sedan åkte vi hem och då började regnet östa ner och det slutade inte ens när jag parkerade utanför här hemma. Så det var den resan. Trevlig och lagom lång. Vi får göra om den någon gång framöver, men nästa resa som vi planerat är väl den till London i november. Så kan det gå.

Ledig helg

Ibland är det skönt att vara ledig och bara ta det lite lugnt. Speciellt sommartid när jobbtimmarna ökar och den normalt lediga tiden minskar. Nu är det inte långt kvar innan vi återgår till vardagen och det ska bli skönt.

I helgen har jag haft lite gäster, både fredag och lördag. På fredagen var Zarina här och lagade mat åt mig, Claes och Daniel. Det blev indiska köttbullar, en av hennes specialiteter och de är väldigt goda. Både Claes och Daniel verkade hålla med. Vi tog lite Gustave Lorentz till det hela och efteråt blev det te och kaffe och en titt på lite bilder från London.

Folket droppade hem efter midnatt och katterna tyckte att det var lagom tid att sova. Passade väl mig också som var trött redan innan vi började.

På lördagen hade jag bokat med Petter att spela lite discgolf och eventuellt ta lite whisky efteråt. Problemet var att det såg ut att bli riktigt dåligt väder på eftermiddagen med inslag av åska. Mycket riktigt blev det störtregn med åska också, men vi skulle se tiden an en smula sade vi och träffas hos mig vid halvsex.

Vid halvsju började det ljusna lite så vi åkte ut, trots Daniels protester. Visst, det blev lite blött, men jag och Petter hade i alla fall roligt. Resultatet lämnade väl lite att önska, men för att vara första gången på evigheter så fick vi vara nöjda. Jag gick runt på 80 och de båda andra fick 78. Så kan det gå.

Vi åkte hem och tog lite whisky i stället. Det gick bättre och vi hade ett par trevliga timmar med detta innan gästerna gick hem.

Idag ska jag bara göra minsta möjliga. Behöver få ta det lugnt en stund innan det är dags för nästa arbetspass. Sedan är det ju dags att resa till Stockholm en sväng. Vi får höras vidare.