Kattskrälle!

Vi väljer och vrakar, gör val och fattar beslut. En del bra, andra inte lika bra, men när de väl ät gjorda får man stå för dem. OM är ett bra ord. Om inte om hade varit skulle kärringen skjutit björnen med sopkvasten, sade alltid Tanten. Så om det inte varit Alla Hjärtans Dag, då hade Coop inte ”tvingat” mig att välja mellan rosor och tulpaner att ha på bordet i helgen när jag är ledig. Så bara för att, så köpte jag både ock och satte mina två tulpanbuketter i ena vasen och letade fram den finaste av dem alla att sätta rosorna i. Allt var frid och fröjd och tulpanerna på köksbordet var vackra att se på när jag åt middag och rosorna på bordet i vardagsrummet gjorde sig väldigt bra i den fina vasen. Tills Nemi kom.

Ah, rosor… dem kan man tugga på, i alla fall på bladen, tänkte katteländet och välte vasen – som gick i småbitar. Ny vas kan man köpa och vattnet kan man torka upp, men en vas som man haft sedan man fick den i 20 eller 25-årspresent av någon som inte finns längre är svårare att ersätta. Nemi har inte varit i närheten av rosorna sedan dess. Kanske minnet av det smisk hon fick sitter kvar ett par dagar. Nu står de i den stora, tunga vasen som kräver tre katter att välta. Den skulle jag tagit från början… om inte OM hade varit. Den fina vasen från Tanten är borta och endast ordstävet hon använde finns kvar. Hade jag haft en sopkvast hade jag skjutit katten… Nå, hon är bara katt och så är det med den saken. Man får räkna med att olyckor händer och materiella skador kan man alltid ersätta, så småningom. Däremot kan jag förstå Jimmy som skrek efter henne en gång innan han flyttade att ”Henne kan du allt få behålla!!” Inte minns jag vad hon hade gjort då, men det sitter i tydligen.

Så lördagen ägnade hon åt att fjäska och vara gullig och visa att hon minsann är den snällaste katten som finns och inte alls hade tänkt att förstöra något för husse. ”Katter är opportunister,” sade en kamrat till mig en gång för länge sedan, innan Nemi var född. Ja, Johan från Värmskog, du hade nog rätt i det du. Men de är söta (när de sover).