Julen är nu slut för i år

Så blev det Annandag Jul och alla lediga dagar har försvunnit. Bara en kvar innan det är dags att jobba 40 timmar på tre dagar – ungefär. Nå jag ska inte klaga, för jag har haft det bra även om det inte känns som om jag gjort nåt specifikt, utan mest slöat. Ack ja. Det kanske finns något som heter för mycket ledighet också.

Idag har jag i alla fall tagit hand om disken från igår och passat på att köra en tvättmaskin så att jag har rena kläder inför 2013. Jorden gick ju inte under, så det är bäst att se om sitt hus även på den punkten. Katterna har slöat hela dagen däremot. Helst i närheten av där jag har varit. Sällskapssjuka är de, även när de halvsover.

Middagen, det blev bara mat en gång idag, bestod av honungsglacerat revben med kokt potatis till. Hade tänkt äta kvällsmat på Janzon, korv och köttbullar, men jag har inte känt mig hungrig nog att dra igång micron. Har plundrat baren lite dock, på Campari nu när jag har en sodamaskin så att jag får sodavatten till. Se det blev några sådana och en James Bondrulle. Jag som hade lust på att spela nåt gammalt spel, men har inte kunnat bestämma mig för vilket och då går det ju som det gör.

Nåja, i morgon kommer Daniel hem. Synd att jag jobbar i flera dagar då för så får han sitta ensam hemma i alla fall. Men om tåget går som det ska är han hemma tidigt på kvällen. Mor och Lennart ska väl också hem i morgon kan jag tro och det är bäst för dem att de kör försiktigt. Har varit mycket olyckor att läsa om i tidningarna tycker jag.

Så var det med det. Hittade en ny adress för mig och Daniel att besöka om vi reser till Stockholm nån gång igen. Wallingatan 14 för att vara exakt. Nån butik som säljer kryddor och essencer och de har säkert något som jag kan använda i baren. Gummi exempelvis, som skall finnas i sockerlagen. Får ser hur det blir med det.

Nej nu måste jag hitta på nåt. Tempus fugit för hundra gubbar!

(H)Julen rullar vidare

Så blev det Juldagen, svensk films stora premiärdag – och jag är inte på bio. Det känns ovanligt skönt faktiskt, just detta att slippa göra något utom det som jag själv känner för. Kan rekommenderas att prova på 🙂

Hade som vanligt ont i nacken när jag vaknade. Undrar om det är kudden eller om det är Nemi jag ligger på när jag blir sådan… Får testa mig fram och se vad det är. Värken går ju över bara jag kommer upp och rör på mig, eller får något varmt kring nacken. Irriterande, men ändå inte tillräckligt irriterande för att förstöra julstämningen med stort J, alltså Julstämningen.

Tog en kombinerad julfrukost/julkaffe idag och det är heller inte fel när man kan göra detta och slå två katter i en smäll. De var som vanligt lite här och där och helst där de inte skulle vara om de ville undvika att bli sparkade/trampade på. Men de är söta i alla fall! Idag hade jag för avsikt att börja ett nytt projekt, eller i vare fall att börja om lite på ny kula med ett gammalt. Det är ett musikaliskt projekt, så det kräver lite av inspiration, lust och allmänna idéer för att funka, så en dag som denna borde vara idealisk att starta upp i alla fall.

Lite har jag bråkat med Sibelius och min Yamaha PSR-540, men det hör till. Tydligen är jag inte den enda som har problemet i fråga och jag fattar bara inte hur det kan gå till. PÅ något sätt vill inte Sibelius skicka rätt signal till oboe-stämman, utan det blir flöjter i stället. I mitt fall piccolo (som använder precis samma ljud som vanliga flöjter men nån oktav över). Inte för att det spelar roll egentligen, men det är en principsak. Jag kan inte sitta med över 20 instrument inladdade i minnet och tro att datorn orkar med att fungera praktiskt, så därför använder jag en extern MIDI-källa i stället för Sibelius egen ljudbank. På så sätt behövs inget laddas till minnet förrän jag är klar och vill göra en diskinspelning av det hela.

Nu, några timmar senare funkar det, men det är en annan historia.

Vid halv två var det dags att börja med maten eftersom jag idag skulle få tre trevliga gäster på besök. Hade beslutat mig för att göra en Janzon bland annat, så det var att skala potatis och strimla densamma (för hand såklart, här fuskas inte haha) och få in allt i ugnen så den var klart till klockan tre (det var den). Gästerna anlände strax innan tre och hade haft vissa besvär att ta sig fram genom snödrivorna. Barnvagnen var full av snö kring hjulen så jag förstod att det hade varit kämpigt (snön töade under em och gav mig rejält blöta strumpor när herrskapet gick hem igen…)

 Bara varmrätterna och gästerna kvar. Sedan så!

Loke åt det mesta på julbordet, men hade som idé att först äta, sedan spotta ut och sedan äta igen… För att han skulle slippa äta samma sak tre gånger såg Jimmy till att stoppa det i en serviett andra gången det spottates ut. Men han tuggade igenom allt som fanns utom sillen (tror jag). Loke fick inte heller någon nubbe, något som hans far och jag fick. Mor dricker inte sådant som den präktiga kvinna hon är, men det är jul en gång om året så vi andra tog en åt henne med. Hon fick julmust á la Soda Stream i stället för nubbe och julöl och jag tror bestämt att hon var så nöjd, så nöjd.

Jag hade tänkte göra kaffe på maten (ja, Daniel…), men det blev en Gin & Tonic till Pappa Jimmy och mig i stället. Fem, sade Emeli, var en magisk tidpunkt då Loke brukade vilja sova, så längre än så skulle de nog inte stanna. Hade inte mycket annat att bjuda på heller förutom clementiner (vad heter förresten clementin på mandarin??), men jag tror inte att någon tog någon sådan. Jag har gjort en hel del julgodis, men jag har givit bort det i julklapp och inte behållt något alls till mig själv.

 Loke den glade Busen!

 Nu ska vi se vad som finns här borta… En KATT!!

– Mor och Far övervakar busandet 🙂

Nåja, det var en perfekt eftermiddag och det enda som hade kunnat göra den bättre hade väl varit om även Daniel hade varit med så att alla nära vänner var samlade. Men det blir en annan gång. Nu är jag inne på min andra G&T och funderar på hur jag skall tillbringa resten av aftonen. Kanske finns det en film jag kan se om jag nu inte fortsätter med det musikaliska. Eller så tar jag och dammar av ett gammalt dataspel som inte sett ljuset på länge. Sådant är också väldigt roligt. Vi får se. Detta var allt från idag och vi höres säkerligen under morgondagen igen. Toode-loo!

Julbord!

Midvinterkattens päls är mjuk, stjärnorna gnistra och glimma
Nu har man fyllt sin feta buk, med mat denna sena timma.
Månen vandrar sin tysta ban, snön lyser vit på fur och gran
Maten är slut på faten. Synd om tomten, stackars saten.

Så var man mätt – igen.

Juletid är matetid och man äter tills man mår illa. Ett sådant i-landproblem vi har. I vissa länder vet de inte ens vad mat är och vi bara vräker i oss. Men gott är det skall sägas.

Nå, kära och trogna läsare – eller som hans Nobla Majestät sade, Kära Örebroare!

Fram till julbordsdags har jag tagit det ganska lugnt. Till och med tillbragt en timme på rygg i soffan och mer eller mindre dåsat bort i evighetens dimma och tillbaka igen. Jag har druckit lite glögg och tar det sista i flaskan i skrivande stund som efterrätt. Den var halv till att börja med, tror Daniel var med och öppnade den i veckan. Finns en öppnad sådan till, fast av lägre alkoholhalt och med annan smak (choklad och chili var det tror jag) så det lär räcka hela julen.

Själva julbordet var inte av samma dignitet som om jag hade haft en massa gäster, men det räckte och blev över för egen del. Där fanns sillen i tre varianter varav ingen var min egen inläggning tyvärr. Ägghalvor, skinka och resterna av kaviarlådan från igår (blev ingen Janzon för det fanns kvar som sagt). Prinskorvar och köttbullar och mitt hembakta julebröd. Två sorters senap, julöl och mer O.P. Andersson. Det räcker och blir över – BLEV över dessutom.

I morgon har Emeli och Jimmy lovat att ta Loke med sig hit och äta lite av det som är kvar. Ja, de har inte lovat just detta exakt, men att komma hit och äta och detta är vad de får. Plus att jag gör den där Janzons frestelsen som jag skulle haft idag egentligen. Den som inte kör bil får en julöl eller två och nubbe. Så, om det promeneras hit blir detta sanning eftersom den enda som kan köra och enda som skulle dricka av det är Jimmy. Så vi får se. Jag ska upplysa honom om det, så får de själva ta beslutet.

Ni blir det ingen mer bloggrapport från denna Julafton 2012. I morgon är det Juldagen och det kan hända att jag knackar ner det som händer då om jag orkar på kvällskvisten.

Nu ska jag göra som katterna – slöa :). Vi hörs i morgon!

Jullunch

Jag hade fått ett mail från Inge, min gamle styvfar, med en bild från där han är och firar jul. Snö och vackert var det. Precis som det skall vara. Hoppas att hans jullunch är lika bra som min 🙂

Redan efter första tuggan var jag tvungen att säga till katterna ”NU är det jul!”, för det är precis vad denna måltid innebär för mig.

Jag dukade, för första gången någonsin, upp jullunchen i ”salongen”, det vill säga den del av vardagsrummet som är närmast balkongen. Där har jag ett litet runt bord som tillhört min farmors mor eller om det var farfars mor… Arvegods är det i alla fall, även om stolarna inte hör till – de kommer från min lokala heminredningsbutik (IKEA).

Sedan serverade jag mig den goda lunchen som per min egen tradition skall bestå av följande:

  • Kokt torsk (i god kryddlag med lagerblad, svart-. rosé- och kryddpeppar)
  • Kokt potatis (helst mjölig)
  • Äggsås!
  • Julöl (valfri)
  • Nubbe (Helst Linie Aquavit, men O.P. Andersson funkar fint)

Jag tände även ett ljus och förbjöd katterna att vara i närheten och slog mig ner för att njuta. Två gånger var jag och tog mig av maten och för ett ögonblick fick jag känslan av att jag lagat för mycket, men det var helt i sin ordning. Mat skall lagas och serveras enligt Astreas Princip (mormor alltså): Finns det kvar när alla ätit klart, ja då räckte det. Annars har man gjort för lite mat och någon stackars sate är fortfarande hungrig.

Det är en bra princip, testad till sitt yttersta av mig och nämnda styvfader. Mormor skrattar nog i sin himmel kan jag tro.

Nå två portioner senare och två nubbar och en julöl så är jag mätt och belåten och smuttar på mitt ”kaffe-på-maten”, det som jag tydligen är (ö)känd för. Ja, inte kaffet som sådant, utan att jag alltid gör/bjuder på kaffe efter maten.

Mellan julkaffe och jullunch har jag även hunnit med att få till ett par små kompositioner igen. Tomten har ju fått sitt så nu är det Tomtemor och Nissarna som är ihågkomna. Som vanligt går det bra att lyssna:

Tomtemors Mazurka, Opus 196

Nissarnas Julfest, Polka, Opus 197

Nu är det läge att vila lite och förbereda sig för dagens sista insats i köket: Julbordet. Jag har ännu inte helt bestämt mig hur och vad, men det lär ni få veta nästa gång jag uppdaterar denna blogg. 🙂

Julkaffe

Så har det blivit dags för julkaffet – klockan är elva. Ute är det som sagt var snö, men det är grått och solen har gått och gömt sig. Men, men… snart är det mörkt i alla fall och ingen kommer att se mycket av den ändå. Fast det ska ju vara snö på jul tycker jag.

Kaffet smakar i alla fall bra och det fanns några av mina lussekatter kvar i frysen. Några sekunder i micron och de är som nybakade. Tog några pepparkakor också så att jag blir snäll. Hm, kanske skulle ge katterna också ;). Efter kaffet skall jag spela lite julsånger för dem. Det brukar jag göra varje jul. På den tiden Jimmy bodde här brukade jag väcka honom runt tolv med lite ljuv musik. Stackarn.

Idag hade jag också, dagen till ära, en nyutslagen och vacker hibiscusblomma i fönstret. Det var ett tag sedan den blommade senast och man kan inte klaga på timingen i alla fall. Är det jul så är det!