Maj, maj måne

Ja, med Merkuriuspassagen den 9 maj i åminne, så hade jag tänkt få lite mer användning av teleskopet. Men regn och annat skit varje gång jag är ledig har inte givit mig tillfälle. Idag kanske det går, för just nu skiner solen. Har Jupiter, Mars och Saturnus inom räckhåll tror jag bestämt och det kunde ju vara kul att återstifta bekantskapen med dessa. Hade varit kul med ett nytt teleskop också efter 35 år. Minns herr Wendelholms ord sista gången jag pratade med honom och beställde saker, att priserna började bli astronomiska (han skrattade gott). Sant är väl det, men tekniken har gått fram också. Nu är det datastyrt som gäller och astrokameror finns i alla prisklasser, även för mig.

Nåja. Sommaren är inte den bästa tiden för mörka nätter, men det finns saker att se då också och den som väntar kan göra det om det finns något kul att se fram emot. Nå, det är inget fel på mitt gamla Meade, även om ett nyare (och större) lockar. Speciellt som jag behöver en hobby att ägna mig åt, så att inte dagar och kvällar bara går åt till ingenting. Det här har ju varit min passion i alla år, så det är dags att ta det lite mer på allvar. Köpte mig ett nytt program till datorn, då Distant Suns 2.0 har gjort sitt. Minst sagt. Fanns att välja på såg jag, från en bra slank över 2000 kr till 260 kr (och under också). 260 passade min plånbok och det tog flera timmar att ladda ner programfilerna som är närmare 10 gigabyte. Bara stjärnkatalogen var nästan 3 gig, med objekt ner till 17:e magnituden och därmed inte synliga för blotta ögat. Dessutom kan jag styra ett eventuellt nytt teleskop med programmet.i fråga… Nåja. Kanske köper mig det i en egen 50-årspresent om jag lever när vintern kommer 😉

Idag fick jag höra att backspegelshelvetet var slut på lager, så jag får inte mitt nya glas. Så det var bara att flytta besiktningstiden en vecka och leta vidare. Som tur var fanns det andra alternativ, till halva priset. Heja, heja. från 909 till 450. Inte illa , så kan jag lägga mellanskillnaden i sparburken till teleskopet, hehe. Borde gjort detta för länge sedan, så jag får väl skylla mig själv, men det som inte måste göras blir lätt skjutet på.

Nåja, idag skall jag skjuta på allt för jag är ledig efter en rätt hård helg med 3000 människor i omlopp. Kul med folk för en gångs skull, visserligen, men det blir tröttsamt efter ett tag.

Omständliga omständigheter

Bilen har inte gått så bra på senare tid. Något är fel och jag vet inte vad, men detta fel har hängt med ett tag. Ända sedan före jag lämnade in den på verkstad förra gången, men nu har det blivit värre. Något skramlar/vibrerar och det blir värre med hastigheten. Kan inte märka att det har med motorn att göra, men vad vet jag mitt gamla fnask, som domprostinnan sade. Ni måste jag ta tag i det i alla fall och tänkte börja med att göra en besiktning, så att de finner alla ANDRA fel som möjligen finns. Kanske kan de till och med finna detta när de bankar på underredet.

Så, bokade tid i morgon och kollade checklistan. Hel backspegel var ett måste såklart, även om jag ser perfekt så är den ju spräckt. Har ju ett reservglas sedan tidigare och det är bara att be Daniel komma förbi och hjälpa mig lite att byta. Trodde jag. Det är omöjligt. Jag kan inte peta loss det gamla glaset och nu när jag kollar, så ser jag att det faktiskt finns färdigmonterad spegel att köpa. Bara ploppa bort den gamla insatsen och sätta in den nya (glöm inte att fästa elektroderna till värmen).

Är det inte de ena så är det det andra och nu har jag kollat med säljaren om insatsen passar på båda sidor, för det fanns bara en variant på hemsidan. Därmed får jag boka om besiktningen. Jag som var så nöjd med att det skulle bli klart i morgon. Nej, nöjd för man minsann inte vara. Daniel skulle komma ändå, så han får gå en rond med glaset så får vi se. Får han loss skiten, ja då limmar vi på den nya, annars är det ett par dagars leveranstid och x antal hundralappar som ryker på bilkontot.

Varför ha det enkelt när det går att göra saker komplicerade?

Vår, vår… kom till kusten!

Skall visserligen vara ”val” och inte ”vår”, men det passar in ändå. Speciellt som vi har blandat väder just nu. Kallt ena dagen och sommarvarmt den andra. Går inte att klä sig rätt oavsett och det är allmänt frustrerande. Låt oss se vad helgen har att ge. Jag är ledig så det lär säkert ösa ner och blåsa småspik. Kanske gör det inget, men jag hade nog planerat att få ta mig några promenader och då är det skönt om det inte regnar. Mulet kan det i och för sig vara, men vätan kan jag vara utan.

Den här månaden var i alla fall till en början riktigt intressant då jag för första gången i mitt liv fick en möjlighet att se planeten Merkurius. Visst, den kan ses då och då ca 45 minuter före eller efter soluppgång respektive solnedgång. Det har bara inte blivit av. Venus har jag beskådat och Mars, Jupiter och Saturnus. Försökte mig på Uranus och Neptunus också, men de är svårare att säga om det blev rätt. Får försöka igen vid tillfälle. I alla fall så passerade Merkurius framför solen den 9 maj och det var vackert väder, konstigt nog. Så jag tog fram teleskopet, monterade solfilter och kamera på och tog en serie bilder. Fick dock inte se hela passagen eftersom jag var tvungen till jobbet. Nå, det har gjort att jag fått upp intresset för astronomi igen, så vi får se vart det leder.

Problemet med många hobbys är att de flesta får stå tillbaka då en eller två är de som tar all tid. Jag har alltid påstått att det är en fråga om att prioritera, så vi får se om jag kan lyckas med det. Har ju lite att välja på om jag vill fördjupa mig i någon och sommaren kanske inte är den bästa tiden för stjärnskådning med sina ljusa nätter. Den som lever får se och jag rapporterar vidare om vad som händer.