Maj, maj måne

Ja, med Merkuriuspassagen den 9 maj i åminne, så hade jag tänkt få lite mer användning av teleskopet. Men regn och annat skit varje gång jag är ledig har inte givit mig tillfälle. Idag kanske det går, för just nu skiner solen. Har Jupiter, Mars och Saturnus inom räckhåll tror jag bestämt och det kunde ju vara kul att återstifta bekantskapen med dessa. Hade varit kul med ett nytt teleskop också efter 35 år. Minns herr Wendelholms ord sista gången jag pratade med honom och beställde saker, att priserna började bli astronomiska (han skrattade gott). Sant är väl det, men tekniken har gått fram också. Nu är det datastyrt som gäller och astrokameror finns i alla prisklasser, även för mig.

Nåja. Sommaren är inte den bästa tiden för mörka nätter, men det finns saker att se då också och den som väntar kan göra det om det finns något kul att se fram emot. Nå, det är inget fel på mitt gamla Meade, även om ett nyare (och större) lockar. Speciellt som jag behöver en hobby att ägna mig åt, så att inte dagar och kvällar bara går åt till ingenting. Det här har ju varit min passion i alla år, så det är dags att ta det lite mer på allvar. Köpte mig ett nytt program till datorn, då Distant Suns 2.0 har gjort sitt. Minst sagt. Fanns att välja på såg jag, från en bra slank över 2000 kr till 260 kr (och under också). 260 passade min plånbok och det tog flera timmar att ladda ner programfilerna som är närmare 10 gigabyte. Bara stjärnkatalogen var nästan 3 gig, med objekt ner till 17:e magnituden och därmed inte synliga för blotta ögat. Dessutom kan jag styra ett eventuellt nytt teleskop med programmet.i fråga… Nåja. Kanske köper mig det i en egen 50-årspresent om jag lever när vintern kommer 😉

Idag fick jag höra att backspegelshelvetet var slut på lager, så jag får inte mitt nya glas. Så det var bara att flytta besiktningstiden en vecka och leta vidare. Som tur var fanns det andra alternativ, till halva priset. Heja, heja. från 909 till 450. Inte illa , så kan jag lägga mellanskillnaden i sparburken till teleskopet, hehe. Borde gjort detta för länge sedan, så jag får väl skylla mig själv, men det som inte måste göras blir lätt skjutet på.

Nåja, idag skall jag skjuta på allt för jag är ledig efter en rätt hård helg med 3000 människor i omlopp. Kul med folk för en gångs skull, visserligen, men det blir tröttsamt efter ett tag.