Vår, vår… kom till kusten!

Skall visserligen vara ”val” och inte ”vår”, men det passar in ändå. Speciellt som vi har blandat väder just nu. Kallt ena dagen och sommarvarmt den andra. Går inte att klä sig rätt oavsett och det är allmänt frustrerande. Låt oss se vad helgen har att ge. Jag är ledig så det lär säkert ösa ner och blåsa småspik. Kanske gör det inget, men jag hade nog planerat att få ta mig några promenader och då är det skönt om det inte regnar. Mulet kan det i och för sig vara, men vätan kan jag vara utan.

Den här månaden var i alla fall till en början riktigt intressant då jag för första gången i mitt liv fick en möjlighet att se planeten Merkurius. Visst, den kan ses då och då ca 45 minuter före eller efter soluppgång respektive solnedgång. Det har bara inte blivit av. Venus har jag beskådat och Mars, Jupiter och Saturnus. Försökte mig på Uranus och Neptunus också, men de är svårare att säga om det blev rätt. Får försöka igen vid tillfälle. I alla fall så passerade Merkurius framför solen den 9 maj och det var vackert väder, konstigt nog. Så jag tog fram teleskopet, monterade solfilter och kamera på och tog en serie bilder. Fick dock inte se hela passagen eftersom jag var tvungen till jobbet. Nå, det har gjort att jag fått upp intresset för astronomi igen, så vi får se vart det leder.

Problemet med många hobbys är att de flesta får stå tillbaka då en eller två är de som tar all tid. Jag har alltid påstått att det är en fråga om att prioritera, så vi får se om jag kan lyckas med det. Har ju lite att välja på om jag vill fördjupa mig i någon och sommaren kanske inte är den bästa tiden för stjärnskådning med sina ljusa nätter. Den som lever får se och jag rapporterar vidare om vad som händer.