Bitterljuvt

– James Bond: I think I’ll name it a ”Vesper”.
– Vesper Lynd:  Because of the bitter aftertaste?
– James Bond: No, because once you’ve tasted it, that’s all you want to drink!

Igår fyllde jag år och idag har jag haft en lite födelsedagsmiddag med mina närmaste vänner, Jimmy, Emeli, Loke och Daniel. Loke har väl kanske inte någon direkt aning om att vi är vänner, men han skrattar när han ser mig så det tar jag som ett gott tecken trots allt. Jag är ”Vikenfarbrorn” tydligen och det är bättre än att vara ”Han den där idioten vi måste träffa ibland”

Normalt brukar jag, som de flesta av er redan vet, vara i London så här års, men av olika anledningar fanns inte ekonomin för detta i år så jag får väl acceptera att fira hemmavid i stället och när jag faktiskt kan få göra det tillsammans med nära och kära (igår var mor och Lennart här också) så är det faktiskt ganska OK. 🙂

I London hade jag varit på Bella Italia eller Spaghetti House och käkat födelsedagsmiddag, troligen och då hade det blivit någon god pastarätt som exempelvis Penne á la Amatriciana (vilket inte fanns på Spaghetti House senast i och för sig), så jag beslutade mig för att det måste bli pasta till middag idag. Självfallet hade jag kunna göra pennen, men jag tänkte att om jag ska så ska jag göra det ordentligt så det blev en hel jäkla långpanna med Lasagne al Forno i stället.

Skall sägas att det var väldigt god och att det besvär man måste ta sig när det gäller att laga lasagne är väl värt allt tid, bök och söl som detta innebär. Eftersom herr Hellstrand på fröken Perssons… hm, order, tog bilen, så fick han dricka vanlig öl till maten, medan vi som inte körde kunde testa Gustave Lorentz Riesling (Emeli dricker inte vin). Daniel och jag drack Gewurtztraminern senast och eftersom det finns en andra varitet köpte jag den när jag hade en tur till bolaget senast och det kändes som exakt rätt tillfälle att prova den.

Gott var det skall sägas och de som inte drack av dem vet inte vad de gick miste om 🙂

Loke var på solstrålehumör nästan hela tiden, men efter två timmar var det nog lite jobbgt att vara söt, charmerande och glad, så det var nog lika bra att avsluta, packa ihop och åka hem. Jag får väl vara glad så länge det varade. Daniel stannade dock en liten stund till och gav mig tillfälle att göra ovanstående drink för första gången någonsin så att vi fick veta vad det var som Ian Fleming tyckte att hans 007 hittat på. VESPER är i religiösa sammanhang aftonbönen, men det var inte mycket religion bakom det jag blandade till:

  • 6 cl gin
  • 4 cl vodka
  • 1 cl Lillet Blanc (Kina Lillet)
  • Skaka med is och servera med tunnskuret citronskal

Det var en drink som kändes kan man säga och det är inte det att jag inte vill ha en till, mest en fråga om jag TÅL att ta två st. Så vi valde att inte göra det utan nästa drink var lite mer menlös men god och det var Daniel som kom på den. Vi tog en gammal hallonlikör och blandade med vodka och Ramlösa smultron. Gott det också.

Men nu skall jag ta det lugnt resten av kvällen och bara njuta av att vara ledig. Ganska skönt det också, även om det är trevligt med sällskap då och då.

 Vesper