Halvmuck

Ja, nu är de första sex månaderna på året borta. Kommer inte tillbaka. Så, vad har jag åstadkommit hittills? Inte mycket, egentligen. Bilen fungerar ju nu, så den har fått bekänna lite färg med en tur till Dalarna. Mora via Stora Tuna/Borlänge och Leksand. Lagom dagstur på 55 mil i trivsamt väder. Ryckte med mig Daniel så att han inte skulle behöva sitta hemma och uggla. Trevligare med sällskap, dessutom. Bortsett från att vägbeskrivningarna i Google Maps inte är så lätta att tyda och gör att det blir fel ibland, så gick det bra. Har ju en bra vägkarta i bilen också. Gör vi om det kan vi ju komma ihåg att vi skall åka över Gåsborn och i Ludvika skall vi åka mot Falun…

Det blev i alla fall en lyckad resa och jag fick återse Jussi Björlings grav på Stora Tuna kyrkogård och mina minnen från 36 år sedan hade definitivt bleknat kände jag. Nu fanns även Rolf Björling här, tack vare att Daniel rotade och letade (först i mobilen och sedan bland gravstenarna) och då jag faktiskt träffade honom för säkert ungefär 35 år sedan, så kändes det rätt att hälsa på lite hastigt. Han var mycket trevlig  och gick, precis som sin far, bort för tidigt. Vi lämnade kyrkan och åkte in till Borlänge i stället där vi fick fika. Det är inte fel! Gott var det och det var skönt att komma ur bilen lite igen.

Sedan var det dags för Leksand (och då följer man skylten mot Mora!) och dit var det inte så långt. Solen fortsatte att skina och inte en droppe regn i sikte alls. Vi åkte direkt ner till kyrkan, som ligger vackert invid Siljan och där återsåg jag Hugo Alfvén, en av mina favoritkompositörer och kanske den av våra svenska som jag gillar bäst. Han och hustrun Carin ligger på en liten gräskulle alldeles i utkanten av kyrkogården mot Siljan till. Vi fick också tillfälle att fundera över hur någon som bevisligen föddes i Kristinehamn och som bodde i Stockholm, fått sin sista vila här på Leksands kyrkogård. Jag talar om Lille-Bror Söderlundh, en annan av våra kompositörer. Jag får nog läsa på lite om detta.

Nu närmade vi oss vårt slutmål, som denna dag var Mora. Solen fortsatte att skina, även om molnen flockades lite då och då. Inget regn på hela dagen och det var vi glada över. I Mora stannade vi ett par timmar och vandrade runt bland Vasaloppsmärken, Gustav Vasa och Anders Zorn. Den sistnämnde hade sin ståtliga grav utanför kyrkan och det hade jag inget minne av sedan förra gången. Vi köpte med oss en Dalahäst att ge till Tracey den dag vi träffar henne igen, när nu det blir.

Innan vi åkte hem till Karlstad igen passade vi på att äta en liten måltid. Sedan fortsatte vi färden runt Siljan och lämnade Dalarna bakom oss, för den här gången.

Ett svar på ”Halvmuck

  1. Ja det var en trevlig tur, verkar det som. Gott att bilen funkar. Kram

Kommentarer är stängda.